Te słodkie bułeczki deklasują inne wypieki. Przepis na scones jest prosty, a robię je w pół godziny
Przepis na brytyjskie bułeczki śniadaniowe dostałam od kuzynki z Londynu. Spodziewałam się czekającej mnie żmudnej pracy, a okazało się, że przygotowanie słodkiego pieczywa jest niemal ekspresowe.
Choć scones występują zarówno w wariancie słodkim, jak i wytrawnym, ja rozsmakowałam się w tych deserowych. Tradycyjnie do maślanego wypieku dodaje się rodzynki, ale kuzynka poradziła mi, bym latem zamieniła je na świeże owoce. Postawiłam na borówkę amerykańską, bo bardzo ją lubię, a wiem, że w brytyjskich kawiarniach też czasem z niej korzystają.
Jak przygotować słodkie bułeczki scones?
Wykonanie brytyjskiego wypieku pod pewnymi względami przypomina pieczenie muffinek. Tu także łączymy osobno składniki suche i mokre, nie koncentrujemy się przesadnie na wyrabianiu masy i dzielimy uzyskane ciasto na porcje (choć już po upieczeniu, dzięki czemu nie potrzebujemy specjalnej formy).
Najistotniejsza różnica to użyty tłuszcz. W przypadku klasycznych babeczek raczej stawiamy na roślinne produkty, takie jak margaryna czy olej rzepakowy. Przy tych słodkich bułeczkach sięgamy po dobrej jakości masło w formie stałej. Dodajemy je do masy w kawałkach – tak jak byśmy przyrządzali ciasto kruche. I tak właśnie scones łączą w sobie szybkie przygotowanie oraz pełnię smaku, bo sprawnie uzyskujemy wprost rozpływające się w ustach słodkie pieczywo. Moja rodzina je uwielbia.
Przepis: Scones z borówką amerykańską
Uwielbiane przez Brytyjczyków słodkie bułeczki będą smakowały całej rodzinie. Zrobisz je sprawnie, a sprawdzą się jako śniadanie i podwieczorek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Brytyjska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
Na ciasto:
- 400 g mąki
- 75 g cukru
- 110 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 200 ml mleka
- 150 g borówek amerykańskich
- Sól
Na lukier:
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 50 g cukru pudru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBorówkę amerykańską umyj, odstaw. W dużej misce połącz mąkę pszenną, cukier, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozkruszaj w dłoniach. Jajko roztrzep w 185 ml mleka. Płyn przelej do suchej masy w misce i wsyp owoce. Ostrożnie przemieszaj, uzyskując ciasto.
- Przygotowanie sconesCiasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę, rozciągnij je dłońmi na placek o grubość do 2 mm. Przenieś d wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wierzch posmaruj pozostałym mlekiem. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut. Przestudzony wypiek potnij na trójkąty i pokryj lukrem sporządzonym z soku z cytryny i cukru pudru.
Jak podawać scones?
Tradycyjne słodkie bułeczki, przyrządzone z rodzynkami zwykle serwuje się z dżemem i serkiem bądź jogurtem. Po prostu rozcina się wypiek i smaruje jego wnętrze dodatkami. W odsłonie z borówkami też można się o oto pokusić. Serek waniliowy, kremowe mascarpone czy delikatna ricotta przyjemnie wzbogacą smak ciasteczek. Możecie też pominąć dodatki i jedynie zaparzyć dobrą herbatę, by w iście brytyjski sposób raczyć się podwieczorkiem.